Városlista
ma: 25 °C holnap: 29 °C
2016. május 6, péntek - Ivett

Hírek

2012. Június 24. 22:33, vasárnap | Helyi

Pápa | 28 kórus, közel ezer ember Hallelujája zengte be az Esterházy-kastély udvarát

Pápa | 28 kórus, közel ezer ember Hallelujája zengte be az Esterházy-kastély udvarát

A Pedagóguskórusok Országos Társasága a pápai Erkel Kórus és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara közreműködésével 2012. június 23-24-én - a barokk éve, Kodály Zoltán születésének 130. és Fasang Árpád születésének 100. évfordulója jegyében - országos találkozót rendezett, amelynek Pápa városa adott otthont.
Négy helyszínen, az Erkel Ferenc Ének-Zenei és a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában, valamint a református és az evangélikus templomban, az ország valamennyi régiójából idesereglő - 28 pedagógus énekkar, mintegy 1000 dalosa Kodály - és Fasang-művek megszólaltatásával tisztelgett nagy elődeink emléke előtt, beleszőve műsorukba a barokk muzsika gyöngyszemeit is. A kórusok - Debrecentől, Jászberényen, Újfehértón, Szombathelyen, Sopronon, Sárváron, Ajkán, Mátészalkán át Ceglédig - az ország szinte minden pontjáról érkeztek.
Az Esterházy-kastély előtti téren jelképesen gróf Esterházy Ferenc és Pálffy Szidónia köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere mondott köszöntőt.
A kórusok elsőként Horváth Adrián szerzeményét, Pápa Város himnuszát énekelték el Pápa Város Fúvószenekarának közreműködésével, majd a közel ezer embert tömörítő Összkar Georg Friedrich Händel Győzelmi kórus című művét adta elő a kastély előtti téren. Az Összkar zárásként Fasang János vezénylése mellett a Júdás Makkabeusból elénekelte a Halleluját.
Schmidt Dezsőné, a rendezvény megálmodója tagja a Pedagóguskórusok Országos Társasága elnökségének. Elmondta, jó érzés volt tíz év után újra Pápán látni a kórusokat, bár bíztak abban, hogy a megújult Fő téren rendezhetik meg majd a találkozót.
- Tíz évvel ezelőtt volt új az Erkel iskola és nagyon büszkék voltunk rá, szerettük volna ország világnak megmutatni. Akkor három helyszínen volt a rendezvény, most négy helyszínen 28 kórus képviseltette magát. Szakmailag nagyon fontosak voltak a délutáni koncertek, itt este a kastélynál pedig azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen ereje van az éneklésnek, hiszen kilencszáz ember zenekari kíséret mellett énekelt barokk dalokat.

Találkozó zárásaként a Sportcsarnokban a Fasang Árpád nevéhez kapcsolódó díjakat adtak át. Az elismerést minden évben olyan karnagyok kapják meg, akik hűen viszik tovább az ő eszmeiségét, a népdalfeldolgozást. Idén két karnagy kapta meg a díjat: a jászberényi Bedőné Baki Katalin, valamint a mátészalkai Csányi Ottó.
- Mindenképpen felemelő érzés volt ennyi emberrel együtt énekelni. Jó kórusban énekelni, különösen, ha több százan énekelnek. Megérte megrendezni a rendezvényt, ilyenkor az ember a munkát már elfelejti, annak örül, hogy ilyen sokan vannak és annak különösen, ha jól érzik magukat - mondta Schmidt Dezsőné.
A Pedagógusok Szakszervezete minden évben támogatja a kórustalálkozót.
- Ez teljesen természetes, bár ez egy civil mozgalom, nagyon fontosnak tarjuk, hogy azokat az értékeket, amiket ezek a kórusok megőriznek, a Pedagógusok Szakszervezete támogassa - fogalmazott Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, akinek nagyon tetszett a rendezvény, és mint mondta, öröm volt a kollégákat hallgatni.
A Pedagóguskórusok Országos Társasága elnöke, elmondta, nagyon tetszett neki a pápai fogadtatás és szerinte csodálatos helyszíneken énekelhettek a kórusok. Hasonló véleményen volt a Zrínyi Egyetem kórusának karnagya Holló Gyula is.
- Az emberek szeretnek énekelni. Ez egy lényeges dolog, hiszen a társaságnak körülbelül 48 kórus alkotja a magját és az, hogy kiállhatnak egymás előtt énekelni, csodálatos, és itt van benne Fasang Árpi bácsi szellemisége, mert ez nem verseny. Ide nem versenyezni jönnek a kórusok, hanem megmutatni, hogy fejlődtek, mit tanultak és nincsenek irigykedések, kellemetlen érzések. Az évtizedek alatt nagycsaláddá váltunk, és ezek az országos találkozók arra is jók, hogy újra együtt legyünk - fogalmazott a karnagy.

Kapcsolódó galéria

Véleményed van? Szólj hozzá!

Ezek érdekelhetnek még

2016. Május 04. 20:57, szerda | Helyi

SZÍNVONALAS ALKOTÁSOK A VÁROSI RAJZVERSENYEN - Huszadik alkalommal rendezték

Izgalomtól fűtötten foglaltak helyet az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Móra Ferenc utcai épületében Szilágyiné Farkas Ilona vezetésével huszadik alkalommal rendezett városi rajzverseny résztvevői.

2016. Május 02. 16:34, hétfő | Helyi

Az ajkai rendőrök a lakosság segítségét kérik.

Baleset szemtanúit keressük.

2016. Május 02. 11:47, hétfő | Helyi

Ki a mester két keréken?

A kerékpáros vetélkedő megyei fordulójának helyszíne 2016. április 28-án Várpalota volt.