Városlista
ma: 25 °C holnap: 29 °C
2016. május 31, kedd - Angéla

Hírek

2012. Június 24. 22:33, vasárnap | Helyi

Pápa | 28 kórus, közel ezer ember Hallelujája zengte be az Esterházy-kastély udvarát

Pápa | 28 kórus, közel ezer ember Hallelujája zengte be az Esterházy-kastély udvarát

A Pedagóguskórusok Országos Társasága a pápai Erkel Kórus és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara közreműködésével 2012. június 23-24-én - a barokk éve, Kodály Zoltán születésének 130. és Fasang Árpád születésének 100. évfordulója jegyében - országos találkozót rendezett, amelynek Pápa városa adott otthont.
Négy helyszínen, az Erkel Ferenc Ének-Zenei és a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában, valamint a református és az evangélikus templomban, az ország valamennyi régiójából idesereglő - 28 pedagógus énekkar, mintegy 1000 dalosa Kodály - és Fasang-művek megszólaltatásával tisztelgett nagy elődeink emléke előtt, beleszőve műsorukba a barokk muzsika gyöngyszemeit is. A kórusok - Debrecentől, Jászberényen, Újfehértón, Szombathelyen, Sopronon, Sárváron, Ajkán, Mátészalkán át Ceglédig - az ország szinte minden pontjáról érkeztek.
Az Esterházy-kastély előtti téren jelképesen gróf Esterházy Ferenc és Pálffy Szidónia köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere mondott köszöntőt.
A kórusok elsőként Horváth Adrián szerzeményét, Pápa Város himnuszát énekelték el Pápa Város Fúvószenekarának közreműködésével, majd a közel ezer embert tömörítő Összkar Georg Friedrich Händel Győzelmi kórus című művét adta elő a kastély előtti téren. Az Összkar zárásként Fasang János vezénylése mellett a Júdás Makkabeusból elénekelte a Halleluját.
Schmidt Dezsőné, a rendezvény megálmodója tagja a Pedagóguskórusok Országos Társasága elnökségének. Elmondta, jó érzés volt tíz év után újra Pápán látni a kórusokat, bár bíztak abban, hogy a megújult Fő téren rendezhetik meg majd a találkozót.
- Tíz évvel ezelőtt volt új az Erkel iskola és nagyon büszkék voltunk rá, szerettük volna ország világnak megmutatni. Akkor három helyszínen volt a rendezvény, most négy helyszínen 28 kórus képviseltette magát. Szakmailag nagyon fontosak voltak a délutáni koncertek, itt este a kastélynál pedig azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen ereje van az éneklésnek, hiszen kilencszáz ember zenekari kíséret mellett énekelt barokk dalokat.

Találkozó zárásaként a Sportcsarnokban a Fasang Árpád nevéhez kapcsolódó díjakat adtak át. Az elismerést minden évben olyan karnagyok kapják meg, akik hűen viszik tovább az ő eszmeiségét, a népdalfeldolgozást. Idén két karnagy kapta meg a díjat: a jászberényi Bedőné Baki Katalin, valamint a mátészalkai Csányi Ottó.
- Mindenképpen felemelő érzés volt ennyi emberrel együtt énekelni. Jó kórusban énekelni, különösen, ha több százan énekelnek. Megérte megrendezni a rendezvényt, ilyenkor az ember a munkát már elfelejti, annak örül, hogy ilyen sokan vannak és annak különösen, ha jól érzik magukat - mondta Schmidt Dezsőné.
A Pedagógusok Szakszervezete minden évben támogatja a kórustalálkozót.
- Ez teljesen természetes, bár ez egy civil mozgalom, nagyon fontosnak tarjuk, hogy azokat az értékeket, amiket ezek a kórusok megőriznek, a Pedagógusok Szakszervezete támogassa - fogalmazott Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, akinek nagyon tetszett a rendezvény, és mint mondta, öröm volt a kollégákat hallgatni.
A Pedagóguskórusok Országos Társasága elnöke, elmondta, nagyon tetszett neki a pápai fogadtatás és szerinte csodálatos helyszíneken énekelhettek a kórusok. Hasonló véleményen volt a Zrínyi Egyetem kórusának karnagya Holló Gyula is.
- Az emberek szeretnek énekelni. Ez egy lényeges dolog, hiszen a társaságnak körülbelül 48 kórus alkotja a magját és az, hogy kiállhatnak egymás előtt énekelni, csodálatos, és itt van benne Fasang Árpi bácsi szellemisége, mert ez nem verseny. Ide nem versenyezni jönnek a kórusok, hanem megmutatni, hogy fejlődtek, mit tanultak és nincsenek irigykedések, kellemetlen érzések. Az évtizedek alatt nagycsaláddá váltunk, és ezek az országos találkozók arra is jók, hogy újra együtt legyünk - fogalmazott a karnagy.

Kapcsolódó galéria

Véleményed van? Szólj hozzá!

Ezek érdekelhetnek még

2016. Május 30. 20:10, hétfő | Helyi

NYEREMÉNY JÁTÉK

Az Ajkai Rendőrkapitányság új közlekedésbiztonsági kampányt indít 2016. május 23. és 2016. július 24. közötti időszakban.

2016. Május 30. 07:06, hétfő | Helyi

AZ ELESETT KATONA A TÖRTÉNELEM TÜKÖRKÉPE - Hősök-napi megemlékezés

A KDNP ajkai szervezete május utolsó vasárnapján hősök-napi megemlékezést szervezett a templomdombon lévő világháborús emlékművekhez.

2016. Május 27. 22:04, péntek | Helyi

Banki kölcsönt csalt ki

Egy nő valótlan tartalmú okirattal igényelt banki kölcsönt 2013-ban. Az ügyben 2016 márciusában indult nyomozást vádemelési javaslattal zárta le az Ajkai Rendőrkapitányság.

2016. Május 24. 13:00, kedd | Helyi

EMBERÉLETEK MEGMENTÉSÉÉRT KÜZDENEK - Nyílt nap az ajkai mentőállomáson

Van egy telefonszám, amelyet mindenki fejből tud, s ha álmából felkeltik, akkor is azonnal megmondja: 104 (most már 412-104) a mentőké.