Városlista
ma: 21 °C holnap: 24 °C
2015. szeptember 3, csütörtök - Hilda

Hírek

2012. Június 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: vége a bűnözők és a rendőrség összefonódásának

Orbán Viktor: vége a bűnözők és a rendőrség összefonódásának

A miniszterelnök szerint vége annak a világnak, amelyben a jog a bűnelkövetők pártját fogta, és annak is, amikor bárki azt gondolhatta, hogy a bűnözők összefonódtak a rendőrséggel. Orbán Viktor ezt vasárnap reggel mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavató ünnepségén, a budai Várban.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy sok még a teendő, messze még az az idő, amikor "ferencjóskásan azt mondhatnánk, minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve". Még mindig sokan vannak ugyanis - folytatta -, akik nem érezhetik kellő biztonságban családjukat, vagyonukat, ezért sok és nehéz munkájuk lesz az új, a hazájuk szolgálatára egy embert próbáló időszakban jelentkező rendőröknek, akiktől Magyarország odaadást, hivatásszeretetet, tisztességes munkát, valamint önbecsülést vár, és akik szövetségesként számíthatnak a kormányra.
Egy ország akkor lehet erős és sikeres, ha megfelelő államberendezkedéshez és gazdasági rendszerhez az állami szolgálatot teljesítők odaadása és becsületessége társul - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint az elmúlt két évben a magyarok sokat tettek azért, hogy az ország meg tudjon állni a saját lábán. Lezárult az alkotmányozás, "az utolsó pillanatban" megfékezték az államadósságot - amely azzal fenyegetett, hogy maga alá temeti az országot -, és "sikeresen állunk ellen" az euróválság újabb és újabb hullámainak - sorolta. Megjegyezte ugyanakkor: mindez tiszavirág-életű lenne, ha a rendőrök - akik az eltelt két évben sokat tettek "a felbomlóban lévő közrend" helyreállításáért - nem végeznék el becsülettel a munkájukat. "A legjobb törvény sem ér egy fabatkát sem, ha nincsenek hazaszerető és elkötelezett védelmezői a rendnek" - mondta Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint csak közös erővel lehet véget vetni annak a világnak, amelyben büntetlen maradhatott bűn, amelyben sokszor kifizetődőbb volt a görbe út, mint az egyenes, amelyben félkatonai csoportosulások masíroztak az országban, és ahol egyesek úgy gondolhatták, mindent megtehetnek. "Közös erővel kimondtuk, vége annak a világnak, amelyben a jog a bűnözők pártját fogja, és nem a becsületes emberét" - jelentette ki. Hozzáfűzte: annak a világnak is vége, amikor jó karban lévő, 40 évesen nyugdíjba vonulókat láttak az emberek a rendőrökben, amikor a rendőr a jámbor egyszerűség szinonimája volt, és amikor bárki azt gondolhatta, hogy a bűnözök összefonódtak a rendőrséggel. "Ma már a becsületesen dolgozó, magasan iskolázott és a végsőkig elkötelezett embereket" láthat a társadalom a rendőrökben - emelte ki.
Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt két évben új alapokra helyezték a rendészeti képzést, 10 százalékkal, azaz több mint háromezerrel növelték a szolgálatot teljesítő rendőrök számát, több mint ezer új autóval bővítették a járműparkot, lecserélték az állomány egyenruháját, és hamarosan elfogadja a parlament a bűnözőkkel szemben erélyesebben fellépő, új Büntető törvénykönyvet is.
"Önök egy ezeréves állam folytatására, a magyar állam fenntartására vállalkoztak. Idegen kultúrák, idegen nyelvek, idegen népek és hatalmak között, gyakorta szorításában, mi, magyarok csak akkor maradhatunk meg, mi, magyarok csak akkor élhetünk szabadságban és jólétben, ha lesz, ha van saját, erős államunk", így "az önök hivatása a magyar emberek és a magyar nemzet hűséges szolgálata" - zárta az esküt tevő tisztek előtt elmondott beszédét Orbán Viktor.
A korábbi Rendőrtiszti Főiskola az idén január 1-jétől az NKE egyetemi karaként működik.
A főiskolai hagyományok folytatásaként az NKE Rendészettudományi Kara is a budai Várban tartja tisztavatási ünnepségét. A végzett hallgatók a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba, a honvédelmi tárca vezetője és a tábornoki kar jelenlétében tették le a tiszti esküt. A kar az idén 76 hallgatót ad a rendőrségnek, akik bűnügyi, gazdaságvédelmi, igazgatás- és határrendészeti szakirányokon végeztek. A többi végzős közül ketten a büntetés-végrehajtáshoz, 11-en az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerülnek, 21-en pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tisztjei lesznek.
Az NKE Rendészettudományi Kara a magyar felsőoktatásban egyedüliként folytat rendészeti képzést, a végzettek iránt pedig nagy a kereslet: a jogelőd főiskola diplomás pályakövetési rendszere szerint a végzettek 98 százaléka tudott elhelyezkedni.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén január 1-jén jött létre három jogelőd intézményből: integrálódott a Rendőrtiszti Főiskola, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara.

Véleményed van? Szólj hozzá!

Ezek érdekelhetnek még

2015. Szepetember 03. 13:55, csütörtök | Belföld

Illegális bevándorlás - ha nem tudjuk betartani Schengent, kimaradunk belőle

A Miniszterelnökség vezetője szerint ha a magyar kormány feladná schengeni kötelezettségei betartását, az automatikusan azzal járna, hogy Magyarország kívül maradna Schengenen.

2015. Szepetember 03. 07:13, csütörtök | Belföld

Illegális bevándorlás - Sokan próbálnak keresni a migránsokon

Sokan próbálnak keresni a migránsokon - közölte az M1 aktuális csatorna, miután egy XI. kerületi hotelre talált, amelyből a kijövő, magukat szírnek valló család egyik tagja azt nyilatkozta:

2015. Szepetember 03. 07:08, csütörtök | Belföld

Idén 8 milliárd eurós külkereskedelmi többlet is lehet

Idén 8 milliárd eurós külkereskedelmi többletet is elérhet a magyar gazdaság - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

2015. Szepetember 03. 07:07, csütörtök | Belföld

OGY - A tömeges bevándorlásra reagáló törvényekről dönthet a Ház

Négy javaslatról tárgyal az Országgyűlés ma kezdődő, kétnapos rendkívüli ülésén. A képviselők akár már pénteken elfogadhatják a kormányoldal tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztéseit.